Cum sa ne rugam
Domnul a dat o rugăciune de obște pentru toți, cuprinzând în ea toate nevoile noastre duhovnicești și trupești, lăuntrice și din afară, veșnice și vremelnice. Dar fiindcă într-o singură rugăciune nu poți înșira toate lucrurile pentru care ajungi în această viață să te rogi lui Dumnezeu, după rugăciunea cea de obște a dat un îndreptar pentru atunci când vrem să cerem un anume lucru:
,,Cereți și vi se va da;
Căutați și veți găsi;
Bateți și vi se va deschide”.
În biserica lui Dumnezeu așa se și face: creștinii se roagă împreună pentru nevoile obștești, dar fiecare în parte înfățișează lui Dumnezeu nevoile și trebuințele sale.
Împreună ne rugăm în biserică după rânduielile lăsate de Sfinții Părinți, care nu sunt altceva decât Rugăciunea Domnească tâlcuită și înfățișată în felurite chipuri; iar în parte ne rugăm acasă, fiecare pentru ale sale, precum știe. Și în biserică putem să ne rugăm pentru ale noastre, și acasă putem să ne rugăm pentru ale obștii.
Pentru un singur lucru trebuie să ne îngrijim: ca atunci când stăm la rugăciune, fie că suntem acasă ori în biserică, la noi în suflet să fie rugăciune adevărată, adevărată întoarcere și suire a minții noastre către Dumnezeu.
Fiecare să facă asta așa cum știe.
Nu sta ca o statuie și nu bălmăji rugăciunile ca o mașină muzicală întoarsă cu cheița.
Poți să stai solemn și să mormăi cât vrei dacă mintea îți hoinărești și inima ți-e plină de cugetări deșarte.
Dacă tot te-ai sculat la rugăciune, ce te costă să-ți iei cu tine și mintea împreună cu inima? Și ia-le, chiar de se vor împotrivi. Atunci se va înfiripa o rugăciune adevărată, ce va atrage mila lui Dumnezeu și făgăduința făcută rugăciunii de către Dumnezeu –,,cereți și vi se va da” – se va împlini.
Adeseori, Dumnezeu nu dă fiindcă nu vede o cerere, ci numai oameni care stau ca și cum ar cere.
Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an – Sf. Teofan Zăvorâtul.